Het is een onverstandige beslissing van Deutsche Bank (DB) om niet mee te doen aan een onderzoek naar de omgang van banken met een bepaalde groep gedupeerde ondernemers rond de zogenoemde renteswaps.
Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) donderdag in de Tweede Kamer.
Bij de groep gaat het om duizenden kleine en middelgrote bedrijven (mkb) die een gecompliceerd beleggingsproduct kochten om zich in te dekken tegen een stijgende rente op hun lening. Zij leden vaak grote schade door deze zogenoemde rentederivaten.
Dijsselbloem stelt dat hij DB niet kan dwingen mee te doen. Hij noemde het in het belang van de bank zelf om wel mee te doen.
Onafhankelijke deskundigen
De bank zou door het beperkte aantal omstreden contracten bij ruim zeshonderd klanten zich niet willen aansluiten. Dijsselbloem gaat opnieuw contact zoeken met DB als haar werkwijze zeer afwijkt van de algemene aanpak voor de andere banken.
Eerder deze week werd bekend dat onafhankelijke deskundigen zich gaan buigen over de manier waarop banken zijn omgegaan met klachten van mkb-klanten over rentederivaten. ABN AMRO, ING , Rabobank, Van Lanschot en SNS hebben ingestemd met het onderzoek.
PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer vindt het maar niets dat DB niet meewerkt. Hij wees op eerdere problemen met de bank. "Wat heeft zo'n bank hier nog te zoeken?'', vroeg de sociaaldemocraat zich af.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl